Een eigen merk volledig van jou!

Wanneer jij als ondernemer een goed idee hebt voor een bedrijf, dienst of app wil je zeker weten dat niemand met jouw goede idee er vandoor gaat. In het verleden is het bij veel kleine bedrijven wel eens gebeurd dat grote bedrijven aan de haal gingen met nieuwe ideeën. Immers: beter goed gejat dan slecht bedacht. Om zeker te zijn dat dit niet bij jou kan gebeuren is een geclaimde merknaam en een merk registreren van belang. Dit zorgt er voor dat niemand aan de haal kan gaan met jouw plannen of producten. 

Wat is een merknaam?

Een merknaam heeft veel verschillende betekenissen. We hebben het in dit artikel met name over de naam van een handelsmerk. Onder deze naam bieden mensen producten en diensten aan. Het is dus ook een manier om je te onderscheiden van andere bedrijven of merken. Consumenten hebben hierdoor meer keuze uit merken en kunnen producten of diensten vergelijken. Zo kiezen zij wat het beste aan hun eisen voldoet. Bij intellectueeleigendom.nl kan je een handelsmerk laten registreren. Hieronder gaan we dieper in op wat precies de voordelen zijn van een beschermde merknaam.

Wat zijn de voordelen van een beschermde merknaam?

Het registreren van je merknaam levert je veel voordelen op. Het belangrijkste voordeel ligt voor de hand: je merknaam is uitsluitend van jou. Niemand anders mag de naam meer gebruiken dan jij. Daarnaast kan niemand merkinbreuk plegen. Voortaan ben jij de enige die onder je merknaam bepaalde producten of diensten mag aanbieden. Jij bent merkhouder en iedereen die merkinbreuk pleegt moet jou een schadevergoeding betalen. Namaak en piraterij wordt met een beschermde merknaam strafbaar. Een middel om dit op je website of op producten te laten zien is het zogenaamde Ⓡ-teken. Het heeft volgens de wet niet zoveel waarde, maar voor vertrouwen wekt het vertrouwen op. Daarnaast schrikt het ook boeven af.