Wereldwijd kun je een merknaam registreren

Een merknaam registreren is in elk land wereldwijd mogelijk. Daarbij moet wel altijd worden bepaald wat de perfecte depotstrategie is en er zal worden beoordeeld of er gelijkwaardige of oudere identieke merken al geregistreerd staan. Vervolgens worden, aan de hand van de diensten of producten die je levert, een beschermingsomvang geoptimaliseerd. Volgens de Nice classificatie zijn er 45 klassen, waardoor er voor alle diensten of producten een klaassen te vinden is. Daarna kan een merk geregistreerd worden. De wettelijke termijnen van een merk registreren beginnen dan met lopen. Zo’n registratieprocedure duurt in de Benelux ongeveer 2,5 á 3 maanden. In de EU duurt het tussen de 4 en 8 maanden en internationaal is het afhankelijk van het land, of landen, waar er wordt aangevraagd. 

Wat zijn de kosten en waar kun je registreren?

Een voorbeeld van een plek waar je een merknaam kunt registreren is merknaamregistreren.be. Hier kun je onder volledige begeleiding een online aanvraag doen. 

De kosten voor het traject is, net zoals de duur van de registratieprocedure, afhankelijk van waar je merkregistratie wilt. Zo is de prijs 475 euro voor een registratie in de Benelux en kost het 1299 euro voor een registratie in de EU. Een internationale merkregistratie is natuurlijk afhankelijk van het land of de landen die worden aangevraagd.

Andere beschikbare diensten

Naast het registreren van een merk is er meer beschikbaar. Zo kun je een idee of artiestennaam vastleggen. Je kunt een slogan of logo registreren, maar ook diensten zoals een merkonderzoek, merkbewaking en modelrecht zijn beschikbaar. Dit zijn allemaal diensten die zorgen voor de bescherming van een merk, logo of idee. Bescherming tegen andere partijen is ontzettend handig voor het beschermen van onder andere jouw omzet. Het is dus mogelijk om te regelen voor allerlei verschillende zaken.