Hoe bescherm je jouw merknaam?

Ben je trots op de naam die je hebt bedacht voor je merk? Als je antwoord hierop ja is, heb je jouw naam ook beschermd? Als het antwoord hierop nee is, dan is dit natuurlijk super zonde. Wanneer je jouw merknaam niet beschermd kan iedereen zonder consequentie deze naam gaan gebruiken. Hierdoor zullen klanten verschillende bedrijven tegenkomen wanneer ze op Google kijken en dus ook eventuele andere reviews. 

Gelukkig kan je tegenwoordig je merk registreren. Wanneer je dit doet is je merk beschermd en uniek. Niemand anders mag de naam dan gebruiken. Als ze dit wel doen mag je hier een melding van maken.

Hoe doe je het?

Je merknaam registreren doe je onder andere via merkenspot.nl. Zo een website is makkelijk in gebruik en binnen een paar stappen gedaan. Het is belangrijk dat je van te voren wel kijkt of de naam die je in gedachte hebt nog niet in gebruik is. Wanneer deze wel al in gebruik is, moet je goed nadenken of je deze naam wel wilt gebruiken. Als dit niet zo is, kan je de naam dus makkelijk registreren. Je kan kiezen of je dit voor één land doet, meerdere landen, zoals onze buurlanden of voor een bepaald continent. 

Wat kan je nog meer doen?

Buiten het beschermen van je merknaam zijn er ook nog andere dingen die je kan beschermen. Zo kan je er ook voor kiezen om het logo die je gebruikt te beschermen, maar ook je idee en foto’s die op je website staan. Voor ieder puntje is het belangrijk dat je goed controleert hoe je dit doet en hoe je dit aangeeft op je website. Wanneer je ziet dat iemand een van jouw eigendommen gebruikt, kan je ze een waarschuwing met deadline geven. Als dit niet wordt gehaald kan je een advocaat in handen nemen.